Kaffens historie

KAFFENS OPPRINNELSE

Kaffeplanten kom opprinnelig fra det moderne Etiopia. Det har blitt fastslått på bakgrunn av arkeologiske utgravninger at vill kaffe har vokst i disse områdene så lenge det har bodd mennesker der.

LEGENDEN OM KALDI

Kaffe, som så mange av de gode tingene i livet, ble oppdaget ved et uhell. Det finnes mange legender om hvordan kaffen ble oppdaget. Den mest kjente legenden forteller om en gjeter ved navn Kaldi fra Caffa-regionen i Etiopia. En dag fant han ut at det var vanskelig å få geitene hans til å slå seg til ro for natten. Geitene hadde tygd på de blanke bladene av et kaffetre og de røde bærene som vokste på grenene. Han prøvde bærene selv og ble raskt like rastløs som geiteflokken. Senere kastet han noen av børene på bålet. En deilig aroma steg opp fra flammene. Senere fikk noen ideen om å knuse bærene og blande dem med varmt vann for å temme den sterke smaken. Slik ble kaffen en drikk.

REISEN TIL EUROPA

Ryktene om denne drikken nådde Europa i det 17. århundret. Venetianske handelsmenn var de første som begynte å handle med kaffe da de begynte å sende grønn kaffe fra havnen i Mocha. Fra Italia ble kaffe eksportert til resten av Europa: blant de første byene som begynte å bruke den, var Marseilles, Amsterdam og London.

Under opplysningstiden i det 18. århundret støttet den nye drikken opplysningstiden, klar tenkning og intellektuelle samtaler