Kaffedyrking

Kaffesorter

Det finnes mer enn 60 kaffesorter, men bare to av dem har kommersiell betydning:

  • Coffea arabica, kjent som arabica
  • Coffea canephora, kjent som robusta

Arabica har opprinnelse i Etiopia og dyrkes nå over hele verden. Robusta ble oppdaget i Kongo, og dyrkingen av den har spredt seg til hele det tropiske Afrika og andre land, inkludert Indonesia og Vietnam.

Av all kaffe som produseres rundt i verden, er rundt 65 prosent arabica og 35 prosent robusta. Arabica er mykere og mer nyansert i smaken enn robusta. Den sterke smaken på robusta er mest egnet til mørkbrente kaffeblandinger som espresso og fransk kaffe. Robusta gir intensitet og en vakker crema til espresso.

Kaffedyrkingsregioner

Kaffe vokser i tropiske områder, dvs. i sonen mellom krepsens og stenbukkens vendekrets. Hoveddyrkingsområdene er:

  1. Sør-Amerika
  2. Mellom-Amerika
  3. Afrika
  4. Asia
  5. Oseania

Kaffebusken krever mye vann for å vokse, tilsvarende en nedbør på ca. 1500–2000 mm per år. Den beste veksttemperaturen varierer: for arabica er den 15–24 °C, og for robusta 24–30 °C. Planten er meget følsom for frost.

Kaffebusken liker å vokse i store høyder: den beste høyden for arabica er 1000–2000 meter over havet, og for robusta 100–700 meter. Jo større høyde, desto mer aromatiske blir bønnene. Jordsmonnet og miljøet påvirker også smakskarakteren på bønnene.

Kaffe produseres i rundt 60 land, de store produsentene er Brasil, Colombia, Vietnam, Indonesia og India. Disse store produsentene dyrker stort sett kaffe for eksport. Brasil produserer for eksempel rundt 23 millioner sekker med kaffe hvert år. En sekk veier 60 kilo.

Kaffebusken

Kaffebusken tilhører Rubiaceae- eller krapp-plantefamilien. Den kan nå en full høyde på inntil 10 meter, og derfor kalles den av og til for et tre. På kaffeplantasjene trimmes buskene vanligvis korte for å gjøre høstingen enklere.

Blomstene på kaffebusken er hvite, og duften minner om sjasmin og appelsin. De ulike artene blomstrer til forskjellige tider: Coffea arabica blomstrer etter regntiden og robusta på forskjellige tidspunkter.

Bærene på kaffebusken er på størrelse med kirsebær og er dyprøde eller gule i fargen når de er modne. De blir faktisk ofte kalt kirsebær. Bærene er modne og kan plukkes ni måneder etter blomstring. De modnes ofte til forskjellige tider, derfor er det behov for flere avlinger på samme buske. Inne i fruktkjøttet på bæret er det to frø eller "kaffebønner".

Innhøsting

Kaffebønner plukkes for hånd eller med en innhøstingsmaskin, avhengig av land og region. Håndplukking er det vanlige blant annet i regionene Colombia, Sentral-Amerika og Afrika, der plantasjene ligger i bratte åser, og bærene modnes ujevnt.

Maskininnhøsting er mulig i land som Brasil, der kaffen vokser på slettene og modnes jevnere. Likevel plukkes mye av avlingene for hånd også i Brasil.